14
Sun, Aug

Najave akcija

Ekološka akcija povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine održaće se na Ivanovim koritima, u ponedjeljak, 5. juna, sa početkom u 10 časova i 30 minuta.

Ekološka akcija povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine održaće se na Ivanovim koritima, u ponedjeljak, 5. juna, sa početkom u 10 časova i 30 minuta.

World 1Planirana je akcija čišćenja lokacija kod odmarališta i Avanturističkog parka. Takođe, prostor oko Ivanovih korita biće oplemenjen sa 100 sadnica javora i crnog bora.

Akciju će realizovati Agencija za zaštitu prirode i životne sredine Crne Gore u saradnji sa Prijestonicom Cetinje i Nacionalnim parkom ,,Lovćen’’.

world environment dayPored zaposlenih u Agenciji, predstavnika Prijestonice Cetinje i NP ,,Lovćen’’, u pomenutoj akciji će učestvovati i predstavnici NVO i zainteresovani građani.

Prije početka aktivnosti, na samom ulazu kod Centra za posjetice sa početkom u 10 časova i 30 minuta, planirano je da se medijima obrate: direktor Agencije, Ervin Spahić; sekretarka Sekretarijata za održivi razvoj i infrastrukturu Prijestonice Cetinje, Njegosava Vujanović i ispred Nacionalnog parka ,,Lovćen’’, Ana Uskoković.

Svetski dan zaštite životne sredine se obilježava svake godine, 5. juna, u više od sto zemalja svijeta. Na ovaj dan, koji je ustanovljen 1972. godine, Ujedinjene Nacije skreću pažnju vlada država i najšire javnosti na goruća pitanja zaštite životne sredine i potrebu njihovog kontinuiranog rješavanja.

Svjetski dan zaštite životne sredine, ove godine održava se pod sloganom ”Poveži se sa prirodom” (Connecting People to Nature).

Dobrobit čovječanstva, životne sredine, kao i funkcionisanje privrede, na kraju zavisi od odgovornog upravljanja prirodnim resursima. Činjenice  govore, da ljudi troše mnogo više prirodnih resursa nego što planeta može da obezbijedi.

U Crnoj Gori će povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, biti organizovane brojne aktivnosti i manifestacije, kojima se želi skrenuti pažnja najšire javnosti na značaj i potrebu očuvanja zdrave životne sredine.