14
Sun, Aug

Najave akcija

 

Petodnevna manifestacija „Green Culture Forum“ (GFC) koja će se održati od 7. do 11. juna na teritoriji osam crnogorskih opština, počeće cjelodnevnim dešavanjima u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu.

 

Petodnevna manifestacija „Green Culture Forum“ (GFC) koja će se održati od 7. do 11. juna na teritoriji osam crnogorskih opština, počeće cjelodnevnim dešavanjima u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu.

greencultureManifestaciji će prethoditi akcija sadnje maslina i postavljanje takozvane „pametne“ solarne klupe, u kompleksu Luštica Bay u Tivtu, u subotu, 3. juna, u organizaciji kompanije Luštica Development, a na inicijativu NVO Krug i u sklopu planova za ozelenjavanje Luštica Bay-a.

U srijedu, 7. juna GFC će početi predavanjima Antonija Pušića – Ramba Amadeusa, Robina Đelatelija Smita /Gellately Smith/ direktora Savjeta za ekološku gradnju Crne Gore i Petera Ivanova, IT preuzetnika i sportiste.

Pušić će predstaviti NVO „Plava patrola“ kao i projekat jedrilice na solarni pogon, Đelateli Smit održati predavanje na temu „Ozelenite vaš dom“ a Ivanov će u Kotoru predstaviti Virtual Powerful Teams.

Istog dana u novom gradu na Jadranu, Luštica Bay, biće upriličeno svečano otvaranje foruma, prijemom dobrodošlice i svečanim obraćanjima i pozdravnim govorima Princa Nikole II Petrovića Njegoša, predsjednika Borda direktora Orascom development Holding Samiha Savirisa /Sawiris/, izvršnog direktora Luštica Development Darena Gibsona /Darren Gibson/, ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića, te prof. dr Dragana Hajdukovića (CERN), kreativne direktorke NVO „KRUG“, Vesne Sokolovske Jovićević i predsjednice Opštine Tivat Snežane Matijević.

green1Na temu „Klimatske promjene i kulturni sektor – Optimizam za budućnost“, u četvrtak 8. juna na Cetinju u Ministarstvu kulture govoriće Dejvid Bakland /David Buckland/, umjetnički fotograf, pisac i osnivač vodeće ekološko-umjetničke organizacije Kejp Fervel i ministar Janko Ljumović. U Tehnopolisu  u Nikšiću, istog dana u 12 časova njemačka filozofkinja Meluzin Rajmers /Melusine Reimers/ baviće se minimalizmom i novim etičkim standardima, odnosno startapovima kao inovativnim okidačima. Alina Averčenkova, (London School of Economics) u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, kao gost Foruma, održaće predavanje o politikama održivog razvoja i svijetu post-COP21 sastanka u Parizu 2015, a povodom promocije Nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. Mark Bakli /Marc Buckley/, aktivista, futurista i govornik, u hotelu Hilton održaće predavanje o novim paradigmama održivog biznisa kroz prizmu UN ciljeva održivog razvoja.

Na Adi Bojani, od 8. do 11. juna studenti Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja pod vodjstvom akademskih slikarki iz Makedonije Dijane Radevske Tomić i Marte Mojsove, oslikaće “aveniju murala” i pohađati umjetničke radionice recikliranja koristeći stare tehnike tkanja i papier mache-a.

Radionica izrade solarnog panela, hidrogenskih ćelija i vjetro turbina Viktorije Nestor, šefice katedre za fiziku (Hasmonean High School, London, UK), u Baru u Dvorcu Kralja Nikole, obilježiće petak, 9. jun. Istog dana u kompleksu Ada Bojana biće održana prezentacija održivog razvoja opštine Ulcinj.

Te večeri od 20 sati američki muzičari Eva Fekete i Fontaine Burnett će održati koncert za podržku misije Green Culture.

Posljednja dva dana manifestacije na Adi Bojani obilježiće predavanje Leona Artsa, osnivača koncepta „restorana saosjećanja“, na temu: Kako smo nahranili 9000 izbjeglica u francuskom Kale-u, muzičke tim bilding radionice Eve Fekete i Fontaine Burnett-a, prezentacija „Muzike biljaka“ Italijanke Tigrile Gardenie, kao i pretpremijera dokumentarnog filma „In this Climate“ u kome se pojavljuje i pokroviteljka Green Culture projekta, umjetnica Marina Abramović. Biće organizovana i akcija čišćenja plaže Ade Bojane koju će sprovesti volonteri NVO Naša Akcija i izvidjački odred Njegoš iz Podgorice, kao i četvrti put za redom, radionica za djecu Eco kids sa Vahidom Nimanbegu i Jetlirom Kovačijem.

Informacije o događaju dostupne na: Green culure