01
Fri, Jul

Najave akcija

Klub vojnih planinara Crne Gore “Kapetan” organizuje takmičenje u orijetiringu, koje će se održati na Trebjesi u nedjelju, 13. novembra.

Klub vojnih planinara Crne Gore “Kapetan” organizuje takmičenje u orijetiringu, koje će se održati na Trebjesi u nedjelju, 13. novembra.

orijentiring 2Takmičenje pod nazivom ‘’Trebjesa 2016’’ u pojedinačnoj konkurenciji za žene i muškarce održaće se u kategorijama: pioniri (do 14 godina), kadeti (od 14 do 18 godina) i seniori (preko 18 godina)

Prijave se dostavljaju na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., a učešće je besplatno i mogu se prijaviti svi koji su zainteresovani.

Odvija se po pravilima IOF (International Orienteering Federation), a organizator je obezbijedio medalje i diplome za tri prvoplasirana/e u svim konkurencijama.

opremaorijentiring

Više informacija može se dobiti na broj telefona 067/231-519.

Orijentiring predstavlja kombinaciju atletike, planinarenja i snalaženja u prirodi. Zadatak takmičara je da, uz pomoć karte i kompasa, za najkraće moguće vrijeme pronađe na terenu određeni broj kontrolnih tačaka, odnosno kontrola, i to onim redosledom kako je nacrtano na karti.

U orijentiringu takmičari se kreću po nepristupačnom terenu -  šumama, livadama i duž rijeka, kako bi, ovjeravajući kontrolne tačke, što brže stigli do cilja.

Posebnim simbolima obilježena je konfiguracija terena,vegetacija, građevinski objekti poput mostova i kuća, prirodni objekti kao što su rijeke ili močvare i naravno ''sjever''. Ovi simboli pomažu da se takmičar lakše orijentiše u prostoru i zahvaljujući svom umijeću čitanja karte, odluči kojim će se pravcem kretati do konačnog cilja.