26
Mon, Oct

Najave akcija

 

Maganik Trešteni vrh Babini zubi (Međeđi vrh) 24.09.2016. g.odine, subota 06h –srednje teška tura.

 

Maganik Trešteni vrh Babini zubi (Međeđi vrh) 24.09.2016. g.odine, subota 06h –srednje teška tura.


MAGANIKTRESTENIKOblun. Planinarenje i nešto više…

Oblici reljefa koje je u krečnjaku Maganika napravila priroda su prava remek djela. Tu je sve čudesno, grandiozno, epsko: stijene, jame, točila, sipari, vrtače, škrape, kanali, procjepi, uśeci, litice… Na platou dugom 900m, koji ljudska noga nije prošla, u lavirintu vertikalnih litica čovjek se ośeća tako mali i nemoćan. 

Fascinantni Trešteni vrh( 1960m) po konfiguraciji i ljepoti jedinstven u dinarskom lancu, smješten je u krilu impozantnih, najvišeg Međeđeg vrha( 2139mnm) i Babinih zuba ( 2111mnm). Ovaj uspon je poslastica za planinare koji vole vrletnost i stamenost karsta. 

Ukupna visinska razlika: uspon 1300m, dužina 17km, vrijeme uspona 4h, silaska 3 30h. 

Tura je na granici srednje i teške, zavisno od daljine prilaza vozilom. Potrebna je dobra kondiciona pripremljenost i iskustvo hodanja po stjenovitom izuzetno zahtjevnom terenu. 

Teren: makadam, staza u kršu, stijena. Završnih 500m uspona je uglavnom po teškom terenu. Ima opasnih mjesta.
Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

babini zubiDuboke planinarske cipele, deblje čarape - najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se: tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”, kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini. 

(Jedan komplet rezervne odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1,5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak subota u 6h ispred prostorija kluba. 

Povratak u Podgoricu do 19h.

Prevoz: kombi, sopstveni.

Napomena: VREMENA SU ORJENTACIONA, DATA PREMA NORMAMA I PLANINARSKOJ PRAKSI, ISKLJUČIVO ZAVISE OD SPOSOBNOSTI I ŽELJA UČESNIKA AKCIJE!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19 -20h. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja ili na tel 067 813 813; 069 156 064. 

Akontacija 5e (za obezbjeđenje transporta-ne vraća se u slučaju odustajanja) je uslov da budete uvršteni u spisak i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke. 

Vodič: Zoran S Mirotić

O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA HILJADU AKCIJA.

FACEBOOK: Maganik Trešteni vrh Babini zubi 24 09 2016g.subota 6h srednja t